Engagemang på livstid

Engagemang på livstid

Det råder en familjär stämning hos IFK Norrköping när Mats Willner tar emot och visar runt. Han har bara arbetat som verksamhetsutvecklare på IFK i några månader när vi träffar honom, men är en välkänd person för alla som vistas här. För Mats är IFK Norrköping ett engagemang på livstid.

Text Annelie Tollerå
Foto Niclas Fasth

Mats pekar mot kortsidan med ståplatser i norr, läktaren som fått namnet Curva Nordahl, efter spelaren och legenden Gunnar Nordahl.

-Jag vill påstå att den läktaren är bland det bästa som IFK har gjort! Här finns IFK:s puls, all kärlek, spänning och all besvikelse. Här finns själva hjärtat i IFK.

Han vet vad han pratar om. IFK Norrköping har alltid varit en del av hans liv – som evig Norrköpingsbo. Han har gått på gatorna i Norrköping i hela sitt liv och följt föreningen i olika roller – inte minst som sportjournalist på Norrköpings Tidningar under många år. Han vet väl om föreningens betydelse för staden och dess invånare. Han är, numera, sedan några månader anställd på IFK, med den officiella titeln verksamhetsutvecklare.

-Drömmen är att få människor att känna det där som jag har känt. Det som fotbollen har gett mig. All den kärlek som finns här! Här finns sammanhang och gemenskap. En hel kultur som man kan få ingå i. Det är nästan som en kärlekshistoria med hela Norrköping.

Från idrottpark till modern arena

Vi pratar en stund om hur arenan har utvecklats genom åren. Förr kallades planen för Idrottsparken. Numera är den en stor och modern arena med det officiella namnet PlatinumCars Arena. Nästan fullt inbyggd, sånär som på ett av hörnen.

-Vi som var med förr i Norrköping minns när arenan inte var inbyggd på det här sättet. Man kunde sitta uppe på ett berg och tjuvtitta på matcherna från vissa ställen. Man såg kanske inte så bra, men det var ändå fullt med folk som försökte se från berget.

Mats pekar mot en av läktarna och säger att där bakom finns förstås berget kvar, numera bortbyggt.

-Vi gjorde en stor grej av det där minns jag, säger han och skrattar. Med storbildskärm riktad mot berget, så att alla skulle kunna få se ordentligt. Nu är den stora framtidsfrågan om vi ska bygga in även det sista hörnet. Det har ju funnits planer för det i många år.

Oskrivna regler på fotbollsplanen

Vi går ut på fotbollsplanen och Mats pekar mot IFK Norrköpings märke i gräset. Han förklarar att det finns en del vett och etikett som man bör känna till på planen, till exempel att man absolut inte går på märket.

-Det gör man bara inte, det tillhör de oskrivna reglerna. Och man går inte ut på själva planen om man inte ska träna, utan man går längs med sidorna.

En kraftig stråle vatten sprutar plötsligt igång över planen. Vi befinner oss mellan träningarna och det är dags för bevattning av konstgräset.

-Ja, och så finns det praktiska skäl till det också, skrattar Mats skämtsamt. Som att få en stråle vatten i nacken.

Koppla ihop aktörer

Hans stora vision är att koppla ihop sporten med den övriga omvärlden på ett ännu tydligare sätt. Sporten ska inte vara en egen värld, resonerar han, utan en naturlig del av vad som händer i Norrköping. Gärna kopplad till sammanhang som kanske är lite oväntade.

Ikväll ska Östgötateatern få 300 gäster från IFK som ska se genrepet inför premiären av Beetlejuice. Alla är välkomna, även respektive. Mats har jobbat för att få till ett samarbete med kultursektorn. Han vill verka för att det inte ska vara några täta skott mellan sport och kultur, som människor ibland kan få för sig.

-Då får våra spelare se att teater kan vara spännande och inte så märkvärdigt.

Innan föreställningen blir det ett arrangerat samtal mellan teaterchefen Nils Poletti och honom själv. Med en liten tvist kommer han att fråga ut teaterchefen om hur man har arbetat på teatern inför föreställningen.

-Jag kommer bygga upp hela samtalet som om jag frågar ut en av våra egna tränare inför en premiär. Jag tror att Nils Poletti också kommer att tycka att det är roligt. För jag har ju ändå en fotbollspublik som sitter där, som kanske aldrig går på teater. Frågor som “Hur många gånger i veckan har ni tränat?, Hur tar du ut en stjärna? Hur värvar man”? Jag tror att det kan bli ett roligt samtal.

Vända på retoriken

Det är så Mats vill jobba. Sammankopplande och nätverkande. Tänka i nya banor. Han strävar efter att vända på den retorik som brukar råda.

-När IFK träffar företag eller andra aktörer, som till exempel kommunen, så kommer vi oftast med frågan vad företagen kan göra för IFK. Om man vill vara sponsor eller på annat sätt stötta föreningen. Men Mats vill vända på det och istället fråga vad IFK kan göra för företagen.

-Kan vi vara med och bidra på något sätt? Finns det något sätt som vi kan samarbeta på? Hur kan vi hjälpa till här? Det är ett mycket mer intressant sätt att arbeta på. Jag träffade Sophia Jarl på kommunen med den frågeställningen och hon svarade att hon aldrig hade fått den frågan.

-Drömmen vore förstås om Norrköpings kommun kunde komma och säga att “du, vi har det lite körigt i det här området just nu, som ett exempel. Vi tänkte oss några aktivitetsdagar där ute. Tror du att IFK kan komma och hjälpa oss med det?”

Konserter på arenan

En av Mats stora drömmar är att det skulle kunna bli konserter på arenan igen. Han tycker att arenan har potential att leva ännu mer. Den har en stor plats i centrala Norrköping och det vore en bra revansch för Bråvallafestivalen som lades ner, tror han.

-Det vore roligt om det kunde hända ännu fler saker här. Arenan kan ta en publik på 25 000 personer. Vi har flera musikarrangörer som har kommit och tittat på arenans möjligheter. Men utmaningen ligger i att vi inte finns på musikkartan ännu. PlatinumCars Arena finns inte i något häfte hos bokningsbolagen när de planerar att arrangera en konsert.

Det är inget snack om att Mats är rätt man på rätt plats. Med nya visioner, hjärtat i IFK och stort kontaktnät och driv. Det är nästan som om han inte har startat en ny karriär utan bara fortsatt att leva med IFK, som han alltid har gjort. Men fortfarande blir han förstås sedd som journalisten. Efter 40 år på NT är det naturligt, tänker han.

40 år på NT

-Tiden på NT gav mig en enormt bra grund. Jag fick bygga upp stabilitet och trygghet. Och med tiden har jag fått ett stort kontaktnät, som jag har tagit med mig in i arbetet här.

Han beskriver känslan av att sätta taggen mot dörren, den första arbetsdagen. Den overkliga känslan.

-Det här är min arbetsplats!, tänkte jag och kunde knappt tro det. Jag är verkligen glad över att ha fått den här chansen. Allt känns bara rätt. Även om jag har varit med IFK hela mitt liv, så är det en annan känsla nu.

Ögonen på damlaget

Den första tiden på den nya arbetsplatsen har varit en turbulent tid för IFK. En säsong av besvikelser för herrlaget, som har hamnat långt ner i tabellen. Då passar Mats, med sitt positiva sätt, på att lyfta fram damlaget.

-Ja, då är det extra roligt med damlaget. Där har vi ett lok som har börjat gå riktigt stabilt, framhåller han stolt. Människor börjar få upp ögonen för damerna på ett annat sätt nu och kommer säkert att få upp ögonen för dem ännu mer i framtiden. Man är inte van vid att heja på damlaget. Herrlaget har ju skämt bort oss med SM-guld och proffsspelare. Men hos damerna finns en väldig potential och vi har mycket att se fram emot!

Hantera sämre tider

Frågan om hur han hanterar sämre tider stor och svår, tycker han. För Mats handlar det mycket om att kunna se det stora i det lilla och det positiva i det som finns omedelbart runt oss.

-Jag kan bli väldigt störd över människor som bara sitter och klagar. Allt är inte alltid en dans på rosor. Ja, det är krig i världen. Det kan äta upp oss fullständigt. Men vi kan också välja att se det positiva i det lilla. Kan man få skapa sin egen trygghet inom våra promenader så är det en oerhörd förmån. Om jag går till mig personligen, så blir jag ännu mer hemmakär när det är oroliga tider. Det som står mig närmast blir ännu viktigare.

Mats pratar ofta om sin son Erik, som har autism, epilepisi och förståndshandikapp.

-Min son har verkligen lärt mig mycket här i livet. Han är min stora läromästare. Tyvärr har vi haft en ganska tuff höst. Att få åka ut till hans boende och hänga med honom en kväll, en natt och en morgon, då är det bara han och jag i hela världen. Det är ett sätt för mig att leva i nuet och har lärt mig att kunna se vad som verkligen är viktigt.

-Och ja, hur vi vänder vi IFK? Det är en oerhört svår utmaning. Sporten är ju en väldigt resultatbaserad värld, där man vill se snabba resultat direkt. Men vändningen kommer att ta mycket längre tid.

En del av kulturarvet

Vi vandrar genom långa korridorer fulla av svart-vita foton på spelare som har varit hjältar i sin tid. Mats stannar till vid en modell av arenan, som visar hur den såg ut förr.

-Den här måste jag visa! IFK Norrköping är en del av Norrköpings kulturarv. Jag skulle vilja att vi gör ett museum här, så att människor kan komma och titta. För nu är det bara vi själva som går i korridorerna och ser det här.

Redan under Kulturnatten öppnas ”Parken” upp då IFK deltar för första gången med öppet hus. Det blir två guidade turer och en allsvensk fotbollsmatch. Allt gratis för allmänheten.

-Jag vill att det ska hända en massa saker som inte har med fotbollen att göra. Knyta ihop fotbollen med staden liksom. Det finns så många historier att berätta om här. IFK Norrköping har varit en del av stadens puls i 127 år. Våra damer spelar mot Vittsjö på eftermiddagen. Det här blir en riktig injektion för staden.

Publicerad den 18 oktober 2024

Hej livet nr 2 2024

Tema:

Hej livet är ett livsfrågemagasin som handlar om livets upp och nedgångar, sådant som vi delar och sådant som kan lätta på bördor och inspirera. Men också om livet i Norrköping i stort och smått. Den här gången får du bland annat träffa Mats Willner, läsa mer om konceptet Innerstan och besöka Fotboll för alla. God läsning!