Släkten följa släktens gång
Släkten följa släktens gång
Att släktforska kan vara ett roligt och uppslukande äventyr. Sverige har stora mängder arkivmaterial och mycket av det är digitaliserat. Det är bara att börja gräva!
Text och foto: Matilda Eklöf
Var ska jag börja?
Innan du börjar rota runt i arkiv och databaser är det alltid en bra idé att samla in så mycket information du kan från levande släktingar. Skriv ner allt du hittar och från vem och när du fått uppgifterna. Den informationen kan du sen använda för att ta dig vidare i kyrkböcker och arkiv.
Lär dig grunderna
Nästa steg blir att lära dig grunderna för släktforskning. Många släktforskningsföreningar och studieförbund anordnar kurser i släktforskning men det går såklart också att lära sig på egen hand. Sveriges släktforskarförbunds webbplats Rötter (www.rotter.se) är en bra plats att starta om du vill lära dig mer.
Skapa ditt släktträd
När du lärt dig grunderna och samlat in dina uppgifter så är det dags att skapa ditt släktträd. Idag är det vanligast att använda sig av tjänster på nätet, som Ancestry eller MyHeritage, där du kan bygga ditt släktträd online. De flesta tjänster låter dig skapa ett träd gratis där du kan du fylla i uppgifter, koppla källor och spara bilder.
Digitaliserat material
Sverige är ett av världens bästa och enklaste länder att släktforska i. Mycket av detta är tack vare att vi som nation har varit nästintill nitiska med att föra protokoll och skriva in uppgifter i kyrkböcker, upprätta bouppteckningar och genomföra folkräkningar. Mycket av detta material finns idag digitaliserat och går att komma åt gratis online via riksarkivet.se. Att lära sig tyda källorna kan ibland vara en utmaning men med lite tid och övning så blir det snart lättare.
Våga vara källkritisk
När det kommer till släktforskning är noggrannhet och källkritik a och o. Det är lätt att dra i väg och bli exalterad när man hittar ny och spännande information, men det är viktigt att det du lägger till i släktträdet stämmer. Felaktig information kan förstöra hela grenar i ditt träd och mycket av din efterforskning blir då omintetgjord.
Ha därför som rutin att alltid dubbelkolla din information och spåra den ner till källan. Bygg inte ditt träd på andras forskning och antaganden, utan gå till källan och se själv vad som egentligen står. Det kommer spara dig mycket tid och möda i framtiden.
Ta hjälp
Om du är osäker på något eller har fastnat så finns det gott om grupper och föreningar som kan hjälpa dig komma vidare. På Facebook finns det många lokala släktforskningsgrupper där du kan ställa frågor och be om hjälp. Det finns också forum, som Rötters Anbytarforum, där du kan få hjälp och stöd i din forskning.
Publicerad den 27 oktober 2023