Semester(o)sämja
Semester(o)sämja
Sommaren och den efterlängtade semestern är snart här. Men ibland för inte ledigheten bara med sig glädje, nöjen, ro och vila utan kan också präglas av höga förväntningar, krav och påfrestningar.
Text: Karin Hansson och Therese Götberg
Illustration: Therese Götberg
Foto: Patrik Vindevik
Semestern kan vara en utmanande tid för både familjeliv och parrelationer. Det är mycket vi ska hinna med under våra lediga dagar. Helst ska vi finna återhämtning, ha det trevligt och mysigt, uppleva och utforska, och kanske hinna med alla de där sakerna som inte har hunnits med under årets övriga månader. Karin Hansson är utbildad socionom, beteendevetare och coach och arbetar som samtalsterapeut hos Feelgoods företagshälsovård och på sitt eget företag Mindsteps. Hon utreder och handleder också familjehem i sin roll som underkonsulent hos Familjehemspoolen. Karin ger oss tips och råd kring hur vi kan göra och tänka som familj och partner när semestern kantas av slitningar och osämja.
Vad kan de största utmaningarna för familjelivet eller parrelationer vara under semestertider?
– De största utmaningarna när vi går på semester är alla förväntningar. Ofta är de något för höga och inte i dialog med dem vi ska spendera ledigheten tillsammans med. Semestern är under en begränsad tid då vi ofta planerar att träffa släkt och vänner, återhämta oss och göra allt annat vi har låtit vänta under året. Många av oss är inte heller vana att umgås med vår partner eller familj så intensivt som det kan bli under en längre ledighet. Att det ska ske helt utan friktion kan vara naivt att tro. Vi är också många som hamnar i fällan där vi förväntar oss att andra ska kunna läsa våra tankar utan att vi har kommunicerat dem. Om vi sätter oss ner i god tid och pratar om vilka önskemål och förväntningar vi har på vår ledighet ökar vi förutsättningarna för en mer harmonisk semester. Vad behöver till exempel var och en för att återhämta sig? En vecka på en camping tillsammans med svärföräldrar kan vara återhämtning för den ena partnern men en utmaning för den andre. Hur kan ni balansera och kompromissa kring det? Behöver ni vara tillsammans hela semestern eller finns det möjlighet att dela upp sig? Ni kan till exempel hitta på något var och en för sig eller kanske dela upp barnkullen om ni är två föräldrar.
Vad kan man göra för att ta ner förväntningarna inför semestern?
– Ett sätt att skapa rimliga och mer hållbara förväntningar är att släppa alla måsten och normer. Utgå ifrån dig själv och dem du lever ihop med. Försök att inte bli påverkad av vad andra tycker eller gör. Våga kommunicera på riktigt, även om vissa ämnen kan kännas jobbiga. Synliggör vad ni har för gemensamma tankar och vad ni tänker olika omkring. Utifrån det kan ni försöka planera aktiviteter som möter upp era behov. Lyft även vilka rutiner ni tycker är viktiga att hålla under semestern och se till att fördela ansvaret. Ekonomisk stress är också tärande för de flesta relationer. Allt under ledigheten behöver inte kosta. Vi upplever ofta i vardagen att det saknas tid till umgänge med våra nära och kära och det är någonting som är helt gratis under semestern.
Vad kan vi göra för att hantera besvikelse över att semestern inte riktigt blir så som vi har förväntat oss?
– Under ledighetens gång rekommenderar jag att du väljer dina strider. Respektera varandra och försök att se andras perspektiv när du upplever att något går emot dig och om du känner dig besviken, osedd eller inte lyssnad på. Försök att finna ro i situationen. Se om du kan glädjas med andra. Självklart är det lättare sagt än gjort. Om du känner att situationen behöver hanteras och diskuteras försök om möjligt att göra det vid ett annat tillfälle, inte när du är i affekt. Om du väljer att ta upp händelsen dagen efter i lugn och ro blir det förmodligen ett mer konstruktivt samtal som ni kan lära er av och ta med er nya erfarenheter ifrån. Använd dig av ”jag-budskap”, till exempel ”jag upplevde att” och ”jag känner att”. Efter semestern kan ni tillsammans prata igenom hur ni tycker att den har varit, utvärdera vad som var bra och vad som var mindre bra. Har ni haft liknande upplevelser eller skiljer de sig åt? Vilka situationer önskar ni undvika nästa sommar?
Finns det några tips du kan ge för att man lättare ska hålla sams i familjen eller med sin partner under semestern?
– Ha med er att vi har lättare att bråka med dem som står oss nära. Det betyder så klart inte att vi får bete oss hur som helst, men förklarar varför en del frustration och irritation kan drabba de närmaste. Alla bråk är heller inte dåliga, det viktiga är hur vi löser dem. Vi utvecklar relationer och lär oss mer om varandra genom att prata och försöka lösa saker som uppstår i ett liv tillsammans. Glöm heller inte att säga förlåt! När det händer saker så försök att resonera och be om ursäkt vid behov. Med respekt och samsyn kring varandras välmående kan vi förhindra att orättvisor och konflikter präglar för stor del av vår lediga gemensamma tid.
Publicerad den 16 juni 2022