Prata om psykisk ohälsa

Prata om psykisk ohälsa

Att prata om hur någon mår är kanske inte alltid enkelt. Kanske upplevs det som för nära, kanske finns en rädsla att man bara gör allting värre eller har inbillat sig allt. Men det är viktigt att våga prata om vårt mående. Det räddar liv.

Text och illustration Matilda Eklöf
Källa Mind, Folkhälsomyndigheten, och umo.se

Att det ofta känns jobbigt att prata om psykisk ohälsa beror till stor del på att vi inte är vana att diskutera hur vi mår psykiskt. Psykisk ohälsa har länge setts som något privat. Något fult som helst ska gömmas undan. Även om denna attityd har förändras till det bättre under senare tid så lever mycket av skammen ändå kvar. Vi är helt enkelt inte vana att prata om hur vi mår.

Låg kunskap

Kunskap om psykisk ohälsa är därför fortfarande relativt låg i samhället, och det är inte alltid säkert att den som mår dåligt själv vet om det. 2018 uppgav 17 procent av svenskar mellan 16-84 att de hade ett nedsatt psykiskt välbefinnande (nästan 1 av 5 personer). Mörkertalet är dessutom stort. Att inse att man mår dåligt och acceptera det tar tid, speciellt om man är ensam i sina funderingar. Därför är det viktigt att man vågar fråga. Att visa att det faktiskt går att prata om det öppnar upp för bättring framåt.

Mycket som går att göra

Det finns också många andra saker du kan göra för att visa att du bryr dig och att du finns där. Föreslå roliga saker att göra, håll kontakten och stötta där det är möjligt. Ha också förståelse för att den som mår dåligt kanske inte orkar följa med eller vara som vanligt om ni hittar på något. Även om svaret blir nej på en inbjudan så kan frågan i sig betyda mycket. Samtidigt är det också viktigt att förstå att du inte kan vara ansvarig för en annan persons liv eller mående. Om du är orolig för personens liv så tar du bäst ansvar genom att vända dig till vården.

Tips för att hjälpa någon som mår dåligt:

  1. Våga fråga!

    Det viktigaste är att faktiskt våga fråga hur någon mår. Ställ raka frågor och undvik inte det du egentligen vill veta. Våga vara direkt även om det känns jobbigt. Det är viktigt att veta hur personen faktiskt mår för att kunna stötta.

  2. Ge inte råd

    Råd utgår ifrån den som ger dem, och motiverar därför sällan till förändring eller hjälp hos dem som får dem. Fråga istället hur personen själv tänker och utgå ifrån det när ni pratar.

  3. Gör saker som personen tycker om.

    Man mår ofta bättre om man gör sånt man gillar. Fråga vad personen vill göra och hitta på något. Ta en promenad, se en film, lyssna på musik eller laga mat. Nya intressen och sammanhang kan också hjälpa personen att må bättre, så testa gärna nya saker tillsammans.

  4. Glöm inte bort dig själv

    Det kan vara påfrestande och jobbigt att stötta någon som mår dåligt. Du kanske får höra jobbiga saker eller känner oro för din vän. Se till att du har någon att prata med så att du inte själv börjar må dåligt. Familj, vänner eller professionell hjälp kan vara bra stöd.

Hit kan du vända dig om du eller någon
i din närhet mår dåligt

SOS Alarm 112:

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Jourhavande präst:

Tel: 112, alla dagar kl. 21.00–06.00. Det går även att chatta eller skicka digitalt brev. Läs mer på Svenska kyrkans webbplats.

Mind Självmordslinjen:

Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen kl. 06.00–24.00 varje dag. Tel: 90101. Chatt: chat.mind.se

1177 Vårdguiden:

Ring 1177 om du behöver få råd om vård eller uppgifter till närmaste psykiatriska mottagning. 1177 har öppet dygnet runt. Du kan också läsa mer på 1177:s webbplats.

Jourhavande medmänniska:

Tel: 08-702 16 80, alla dagar kl. 21.00–06.00. Jourhavande medmänniska är en ideell förening som bedriver jourtelefon- och chattverksamhet för alla människor som önskar någon att tala med. Tystnadsplikt gäller för alla joursamtal.

Rädda Barnens stödlinje:

Telefon: 0200-77 88 20. Alla dagar kl 15.00–18.00. Har du flytt till Sverige? Är du ung? Vill du prata med någon? Rädda Barnens stödlinje svarar på arabiska, dari, pashto, somaliska, tigrinja, svenska och engelska. Även för föräldrar.

Spes telefonjour:

Tel: 020-18 18 00. Alla dagar 19.00 – 22.00. Här kan du få stöd och hjälp om du är närstående till någon som tagit sitt liv.

 

Publicerad den 10 september 2021

Hej livet nr 3 2021

Tema: Diakoni

Livet består av både glädje och utmaningar men också uppförsbackar och nedförsbackar. Hej livet belyser livet och livsfrågor som många bär på. Det här numret har tema ”Diakoni”. Diakoner jobbar med att hjälpa människor på olika sätt, det kan t ex handla om sorgebearbetning, samtal, att hjälpa socialt utsatta och finnas där när livet är i den där nerförsbacken, eller kanske ända ner i botten. I detta numret får du träffa flera diakoner, diakonkandidater, läsa mer om hur man stöttar någon som inte mår bra, vart man kan vända sig i samhället för att få hjälp och mycket mer.