Nytt koncept i Norrköping city
Nytt koncept i Norrköping city
Norrköping har präglats och präglas i mångt och mycket av starka privata fastighetsbolag. En av dem är Lundbergs Fastigheter, som bland annat äger och utvecklar Spiralen, Linden, Lyckan och Spiran. Under de senaste åren har de arbetat intensivt med citykärnan. Eller Innerstan som det heter, varumärket för det nya konceptet.
Text och bild: Malin Singelsö
Vi träffar Jimmy Ekström, Marknads-områdeschef för kontor och handel i Norrköping, nere på stan en solig höstmorgon. En stor kran lyfter ner block av väggbeklädnad på Spiralens fasader som ska uppdateras efter drygt 50 år. Spårvagnstrafiken är tillfälligt avstängd då högspänningsledningarna varit monterade i husfasaderna och nu måste monteras ner och upp igen i den nya fasaden. Kikar man in mellan husen är det tydligt att fasaderna förändrats.
– När man tittar på visionsbilderna från 2019 och sedan ger sig ut på stan så ser det faktiskt ut så. Gaturummet är inte färddigställt, vi måste göra klart alla lyft först. Men detaljplanen blir antagen senare i år, då kan vi slutföra de skjutbara glasfasaderna hos caféerna i markplan, som ska förlänga utomhussäsongen, berättar Jimmy.
Årstider och tillstånden som krävs för uteservering är en utmaning. Hur får man gatubilden i innerstaden att kännas levande året om?
– Vi kommer sätta upp ljusslingor som en ”ljushimmel” men helst skulle man vilja måla med stora penseldrag, som en isrink för skridskoåkning under vintertid.
Fastighetsägaren styr över det som är inne i fastigheterna men alla mellanrum ägs av kommunen. Gaturummet är en stor del av upplevelsen när man rör sig i staden. Mycket är detaljplanestyrt, även grönskan. I Innerstansprojektet så ändras detaljplanen från 1960.
– På S:t Persgatan vid Spiralen får det till exempel åka bilar enligt detaljplanen, men det har det inte gjort så länge jag levt.
Lundbergs landskapsarkitekter har en löpande dialog med kommunen. Det finns mycket att förhålla sig till när många aktörer ska samsas om ytan. Till exempel är träd vackert och svalkar men skapar också utmaningar som mer underhåll på utemöbler och att de ska kunna trivas på sin plats vilket kan vara en utmaning mitt ibland kullersten och stenplattor. Det estetiska måste också balanseras mot praktiska saker som varuleveranser och räddningstjänst.
För de kommersiella hyresgästerna är det viktigt att folk trivs i staden. Utan folk, ingen handel.
– Som butik hyr man en plats i flödet av människor. Vi har väldigt mycket data på besöksflöden eftersom vi är så stora i Norrköping. Under pandemin rapporterade vi till länsepedemiologen, så de kunde följa upp hur olika styrmedel påverkade flöden i staden, genom våra siffror, förklarar Jimmy.
Handeln mäter sina butiker i löpmeter yta för att exponera varor på. Därför blir butiksfasader lätt introverta, med skyltfönster med varor och gipsvägg innanför.
– När vi plockar in fler caféer och kontor i staden, kan den också bli mer levande. Även efter 19 när butiker och kontor släckt ner, så blir staden tryggare av fönsterytor där någon trots allt kan se en.
Trygghet står högt på agendan. Det är en viktig faktor för att innerstaden ska vara attraktiv att visas i.
– Vi sitter med i flera samverkansgrupper med till exempel socialtjänst, civilsamhälle och polis för att ha en gemensam lägesbild och kunna hjälpas åt. Lundbergs har fyra väktare under butikernas öppettider och en patrullerande bil. Vi har också satt upp kameraövervakning som kan hjälpa polisen när något gått snett. Men det krävs såklart förebyggande arbete också. Idag blir det som en ungdomsgård i och kring McDonalds sena kvällar. Vad händer om man flyttar McDonalds, flyttar problemen också då? Eller kan man göra andra insatser för unga i anslutning till city, så de har någonstans att vara med närvaro från vuxna?
Inför projektet med utvecklingen av innerstaden gjordes en undersökning om dag- kontra nattbefolkning, där dagbefolkning är arbetande population och nattbefolkning är de som bor i området. Norrköpings stadskärna hade låg andel dagbefolkning. Anledningen till det kan vara traditionen av stor industri som exempelvis Braviken, Siemens och Billerud-Korsnäs. Stadskärnan har heller inte någon brist på bostäder. Att öka andelen kontor blev en win-win.
– En person som jobbar i staden spenderar tre gånger så mycket pengar där än någon som bor där. Fler kontor ger fler luncher, fler fika, mer spontanshopping på lunchen.
I slutet av 2021 och under 2022 slog man rekord i ombyggnation. När H&M sade upp sig och skulle flytta till Domino så stuvades det om. Det blev nio förflyttningar på ett halvår.
– Vi lyfte ut åtta rulltrappor. Rulltrappor är jättestora när man ska flytta på dem… Men vi är stolta över att alla dessa butiker stannade hos oss, att alla har uppdaterat sina koncept och tror på Norrköping, säger Jimmy.
Vad tycker du själv är roligast i arbetet med Innerstan?
– Att vara stadsarkitekter i privat regi är roligt! Att få vara med och göra Norrköping till en vacker och trygg plats att vara på. Det krävs lokalt engagemang för att tänka utanför ettor och nollor.
Publicerad den 21 oktober 2024