Morsmäss
Morsmäss
Du har väl inte missat vår artikelserie där vi doppar tårna i nästan bortblömda kyrkliga traditioner? Den 8 september firade man förr Morsmäss, en av flera mariamässor som numera har tagits bort. Här kan du läsa mer om vad Morsmäss innebär.
Text Annelie Tollerå
Foto Matilda Eklöf
Den 8 september hette i svenska almanackor fram till 1620 Marie födelsedag, men bytte sedan namn till Morsmässa, kallad “Morsmäss” i folkmun. Det var jungfru Marias födelsedag man firade, en av flera mariamässor som numera har tagits bort. De olika mariamässorna var särskilt omtyckta av kvinnor.
Fram till 1571 var jungfru Marie födelse räknad som helgdag, men eftersom man ville reducera dessa blev helgstatusen bortplockad under reformationen. Morsmäss fanns dock kvar i kalendern ända in på 1900-talet, även om den inte längre var en röd dag.
Under 1800- och 1900-talet var det vanligt att man arrangerade så kallade morsmässomarknader, ofta på mormässeaftonen. Att fira Marie födelse den 8 september går tillbaka till 500-talet och ska ha sitt ursprung runt nuvarande Syrien och Palestina, där det fanns en stark moderkult. Men faktum är att Marias födelse aldrig nämns i Bibeln.
Innan reformationen fanns ett flertal Mariadagar spridda över året. Den mariahögtid som finns kvar idag är Jungfru Marie bebådelsedag, även kallad Vårfrudagen/Våffeldagen. Även på Kyndelsmässodagen har det tidigare firats en mariadag, vilket i viss mån har blivit återupptäckt.
Den äldsta texten som berättar om Marie födelse finns i Jakobs protoevangelium från slutet av 100-talet. Denna skrift har omtvistad äkthet och handlar framför allt om jungfru Marias liv fram till tiden när Jesus är nyfödd. Marias föräldrar hette Anna och Joakim enligt skriften. Redan på 400-talet förkastade den dåvarande påven denna text, men den blev ändå väldigt inflytelserik för Mariakulten. Maria framställs som ett mirakulöst barn, som har sitt öde bestämt redan från sin avelse.
Det finns många Mariadagar, eller Vårfrudagar som de också har kallats. De största har varit: Marie bebådelsedag 25 mars – då Maria fick veta att hon skulle föda ett barn, Marie kyrkogångsdag 2 februari, Kyndelsmäss – då Maria bär fram barnet i kyrkan 40 dagar efter födseln, Marie besökelsedag 2 juli – till minne av Marias besök hos Elisabeth, Marie himmelsfärdsdag 15 augusti – firar att jungfru Maria togs upp till himmelriket, Marie födelsedag 8 september – firar Marias födelse, Maria avelse 8 december – firar Marias obefläckade avelse.
1901 lades namnet Alma in som dagens namn. De tänkte förmodligen på Alma Mater, hulda moder. I dagens almanackor är dagens namn just Alma och Hulda.
Publicerad den 8 september 2023