Dags för pussel-SM

Dags för pussel-SM

Mahlin Wiggur är egentligen inte så intresserad av pussel. Trots det har hon genom sitt arbete blivit väldigt bra på att lägga dem. Jag träffade Mahlin för en intervju bara några få dagar innan hon skulle delta i Pussel-SM i Göteborg.

Text, foto och illustration Therese Götberg

Arbetar med pussel

– Man kan säga att jag jobbar med att lägga pussel. Så det är framför allt så som jag har kommit in på det. Jag arbetar på daglig verksamhet som har ett samarbete med secondhand-butiken Återvinningen i Norrköping. Våra deltagares uppgift är att kontrollera så att alla pussel som lämnas in i butiken är kompletta. Och det måste man göra genom att lägga dem, säger hon och öppnar pusselasken framför sig.
Samtidigt som Mahlin fortsätter att berätta har hon redan börjat sortera alla pusselbitar snabbt och systematiskt på bordet som vi sitter vid. Hon vänder alla bitar uppåt och lägger alla kantbitar i en samlad skara.

– Vi får in ganska många pussel på jobbet och vi som personal finns alltid på plats och hjälper deltagarna. Så självklart lägger jag också pussel när jag är där, vilket betyder att jag ofta lägger de pussel som kan vara lite utmanande för våra deltagare. De pussel som kanske innehåller 1000–3000 bitar är då upp till mig att fixa så att de blir klara och kontrollerade. Vi gör också annat i vår verksamhet, men det blir ganska många timmar om dagen som jag faktiskt lägger pussel.

Se och öva

De pussel som Mahlin lägger mest är 1000-bitars pussel med motiv på gamla slott och naturbilder. Och det är inte för att hon tycker att just de är roligast att lägga, utan för att det är de motiven som oftast lämnas in till Återvinningen. Det är färgstarka pussel som det händer mycket i som hon gillar bäst. Mahlin tycker att det är tacksamt att lägga pussel då man inte behöver tänka så mycket. Men frågar du någon som inte gillar att lägga pussel säger de kanske tvärtom, menar hon.
– Att lägga pussel är avslappnande. Det bästa är om jag kan ha en bra ljudbok i öronen också. Det kan jag så klart inte ha när jag är på jobbet, men när jag övar hemma är det perfekt.

Mahlin menar också att man inte behöver ha tålamod för att lägga pussel.
– Du gör ju saker hela tiden, så rastlös behöver man inte bli. Sitter du fast så backar du lite eller börjar på en ny ände av pusslet. Ställ dig till exempel i en annan vinkel eller titta på det upp och ner så kanske du ser något du inte såg tidigare.
Och på frågan om man använder mycket logik när man lägger pussel, svarar hon både ja och nej.
– Jag skulle snarare säga att det handlar mer om att se färger och former, att fokusera på färgtoner och färgnyanser, och hur de passar ihop. Kanske med ett mer kreativt tänkande.

I denna stund håller Mahlin på att dela upp sina pusselbitar precis som hon just har beskrivit, i olika nyanser och mönster som matchar varandra.
– Tipset är att du inte ska snärja in dig eller stirra dig blind på att hitta en specifik motivdetalj och försöka få ihop pusslet utifrån det. Då fastnar du lätt. Gå hellre efter färg först och fortsätt sedan att bygga på därifrån och testa dig fram, det sparar tid.

Mahlin beskriver att det finns många olika sätt att lägga pussel på och internet är fullt med videos som visar och berättar. Men hon tror att alla hittar sitt eget sätt och sin egen teknik, att det är mer individuella drivkrafter som gör att man är bra på att lägga pussel i stället för generella egenskaper. Men oavsett den individuella metoden, måste du öva på snabbhet och lära dig att sortera på ett bra sätt om du vill slåss om placeringar i Pussel-SM. Och det gör man endast genom övning och träning.

Tävla i SM

Det var förra året som Mahlin av en slump fick se en story på Instagram där en bekant hade spontananmält sig till pussel-SM i Göteborg och satt redo i väntan på startsignalen. Men då var det för sent för att delta i tävlingen eftersom den precis skulle börja.
– Med så mycket pussel som jag lägger om dagarna insåg jag i den stunden att jag borde kunna mäta mig emot andra svenskar. Det är tredje året som SM arrangeras i Sverige och för första gången ska Mahlin vara med och tävla.

För att kunna delta i Pussel-SM behöver du inte uppfylla några speciella krav eller kriterier förutom att du måste ha fyllt 16 år. När du anmäler dig och betalar anmälningsavgiften blir du automatiskt medlem i Svenska pusselförbundet och får tävla.
– Man behöver inte ens vara bra på att lägga pussel för att delta, utan man kan anmäla sig bara för att man tycker att det är kul. Sen är det roligt att det är så många olika åldrar på de som tävlar, det är verkligen ung till gammal. Det är inte bara mormor som lägger pussel, säger hon och ler.

Reglerna och förutsättningarna för Pussel-SM är tydliga. Borden, som de tävlande sitter vid, har alla samma storlek och är 120 x 70 cm. När startsignalen går får du öppna pusslet framför dig och börja. Man får inte ha med sig egna lampor för bättre belysning eller eget underlag att lägga på bordet. I år får man dock ha med sig egna sorteringskärl om man vill, men som tävlande får man bara förhålla sig till sitt tilldelade bord och inte använda till exempel sin stol eller golvet för att ställa kärlen på. Det finns två tävlingskategorier, Individuell klass och parklass och Mahlin ska delta i båda. Alla lägger samma pussel i respektive klass, ett 500-bitars pussel från Ravensburger. Det är alltså ett motiv för individuella klassen och ett annat för parklassen. Det gäller att lägga pusslet på så kort tid som möjligt, men maxtiden är två timmar för båda klasserna. Skulle man inte hinna klart under två timmar räknas istället antalet lagda bitar och man blir placerad i resultatordningen efter det.

I parklassen ska Mahlin tävla tillsammans med sin sambo Magnus.
– Jag lyckades övertala honom att delta med argumentet om att det var synd om mig om jag inte kunde vara med i båda klasserna nu när jag ändå åkte till Göteborg. Han hatar egentligen att pussla, men han gör det för min skull. Han är inte bra på det och han tycker inte att det är roligt, skrattar hon.

Mahlin håller nu på att plocka isär pusslet som hon hann en bra bit på under vår intervju. Hon lägger tillbaka bitarna i asken och stänger locket. Men innan hon går tittar hon sig instinktivt omkring på golvet för att se så att hon inte har tappat eller glömt kvar någon bit. Ett tydligt drag från en rutinerad pusselläggare.
– Jag tror att det krävs mod för att vara med i Pussel-SM. Det är trots allt så att man anmäler sig till tävlingen på eget initiativ och det måste man vara lite modig för att göra, avslutar Mahlin med ett leende.

Resultat från Pussel-SM 6 maj 2023

Individuell klass – Mahlin: Plats 21 av 138 deltagare, tid 1 h och 11 min
Parklass – Mahlin och Magnus: Plats 66 av 118 par, tid 1 h och 21 min

Publicerad den 16 juni 2023

Hej livet nr 2 2023

Tema:

Det andra numret under 2023 av livsfrågemagasinet Hej livet innehåller ett möte med Karin Milles, stadsarkitekt i Norrköping, vi får följa med till Musikens hus, vi träffar sjukhusclownerna och mycket mer. God läsning!