Läskul i Marielund

Läskul i Marielund

När vi trädde in i den digitala tidsåldern var det många som höjde ett varningens finger över att böcker skulle försvinna. Istället trendar böcker stort och läsningen ökar. Samtidigt hör vi larm om att fler barn än någonsin går ut skolan med bristfälliga läskunskaper.

Text Annelie Tollerå
Foto Malin Singelsö

Under de senaste åren har böcker blivit en trend bland unga och läsningen har fått ett stort uppsving. Till stor del har vi sociala medier att tacka för detta. Bokrekommendationer sprids via plattformar som TikTok. Gemenskaper som #bookstagram och #booktok, där människor delar boktips och recensioner, har växt fram. Bokklubbar, både online och offline, har åter blivit populära.

Men bilden i samhället är splittrad. Läsförståelsen har sjunkit drastiskt den senaste tiden bland skolelever. Var sjätte elev går ut grundskolan utan behörighet till gymnasieskolan och på vissa skolor gäller detta så mycket som varannan elev. Det är främst läsförmågan hos de yngre barnen som har sjunkit.

Alarmerande resultat

De alarmerande resultaten kommer från den stora skolundersökningen SPILS som 2023 satte fokus på läsningen. Skolminister Lotta Edholm menade att svensk skola behöver gå tillbaka till grunderna. Fokus i regeringens åtgärdsprogram ligger på färdigheter i att läsa, skriva och räkna – en absolut förutsättning för barnens fortsatta lärande.

Skillnaden visade sig vara störst mellan barn som kommer från resursstarka hem och de som kommer från resurssvaga. Det är föräldrarnas socioekonomiska status som är den allra mest avgörande faktorn för barns och ungas studieresultat. Särskilt föräldrarnas utbildningsbakgrund påverkar, liksom att ha föräldrar som inte har svenska som modersmål.

Unga som misslyckas i skolan löper högre risk för psykisk ohälsa. Att känna att man står utanför vad samhället erbjuder gör att man riskerar att hamna i utanförskap och kriminalitet. Och kraven på fullständig utbildning och bra betyg har samtidigt ökat.

Stadsbiblioteket storsatsar

Norrköpings stadsbibliotek har hängt på den rådande lästrenden och vill samtidigt bidra till att påverka det negativa samhällsläget. Margareta Gustafsdotter och Nils Ekdahl är projektledare och verksamhetsutvecklare i initiativen Läskul och Bokstart, som är bibliotekets variant baserat på det nationella initiativ som drivs av Kulturrådet. Koncepten syftar till att göra läsningen rolig och engagerande för barn och deras vuxna. Särskilda satsningar görs i bland annat stadsdelarna Marielund, Navestad och Hageby.

-Läskul och Bokstart handlar om att skapa positiva läsupplevelser och hitta kreativa sätt att göra läsning till en rolig och social aktivitet, berättar de. Målet är att få barn att läsa mer, utveckla sina läsfärdigheter och sitt språk.

Upplever sagor med flera sinnen

I lokalerna på Mångfaldshuset är det dags för Läskul och Bokstart att köra igång. Barn och deras vuxna samlas varje vecka för att läsa och leka med kreativitet och glädje. Bokstart är för de mindre barnen i åldern 0-5 år och handlar om att sjunga, läsa, ramsa och att använda flera av sinnena i upplevelsen av sagan. I Läskul får de äldre barnen 5-12 år uppleva en saga genom enkel teater och rörelser. Målet är att ge boken liv.

Bokstartgruppen ska börja och förväntan ligger i luften. Små mjukisdjur kommer fram. Barnen får välja varsitt, som de sjunger och ramsar om i tur och ordning i ringen där de sitter. Hur låter djuren egentligen? Det är ingen tvekan om att sång- och sagostunden är populär bland de små och deras vuxna. Barnen skiner upp. Det är dags för rörelserna i Imse, vimse, spindel och de flesta hänger på den numera välkända sången.

-Barn i socioekonomiskt utsatta områden har ofta mindre tillgång till böcker och andra läsresurser hemma. Genom att erbjuda program som Läskul och Bokstart kan man minska dessa klyftor och ge alla barn, oavsett bakgrund, samma möjligheter att utveckla sina läs- och språkkunskaper, berättar Margareta.

Samverkansnätverk i Marielund

I förlängningen syftar satsningen till att stärka demokratin och öka delaktigheten i samhället. Engagemanget hos Margareta och Nils går det inte att ta miste på. Läskul och Bokstart har kommit att bli djupt meningsfullt och viktigt för dem båda. De ingår dessutom i ett samverkansnätverk i Marielund, där många aktörer som arbetar i området har gått samman. Brottsförebyggande rådet, Socialtjänstens förebyggandeteam, Tjejjouren, Svenska kyrkan och Hyresbostäder är några av nätverkets 30-tal aktörer.

Att det går att vända på den negativa utvecklingen för ett bostadsområde som Marielund känns självklart när man möter eldsjälar som Margareta och Nils.

-Det roligaste med att arbeta med det här är alla fina möten med människor, både barnen och de vuxna. Det är fint att se vilket driv det finns bland de boende i områden som Marielund. Här finns mycket positiv kraft och fantastiska föräldrar som vill göra skillnad och ge barnen de allra bästa förutsättningarna i livet.

Publicerad den 23 april 2025

Liknande artiklar

Hej livet nr 1 2025

Tema:

Hej livet är ett livsfrågemagasin som handlar om livets upp och nedgångar, sådant som vi delar och sådant som kan lätta på bördor och inspirera. Men också om livet i Norrköping i stort och smått. Den här gången får du bland annat träffa Sofia Winiarski och läsa mer om bilnostalgi, Skogsutredningen, Kattunfabrikerna i Norrköping och om Lottakåren. God läsning!