Har du tackat ordentligt för maten?
Har du tackat ordentligt för maten?
Andra söndagen i oktober är det Tacksägelsedagen. Enligt en lång tradition har detta varit en dag att tacka för skörd, svamp, frukt och alla andra naturens gåvor. Men det finns förstås också många andra saker som vi kan passa på att vara extra tacksamma över.
Text Annelie Tollerå
Foto Matilda Eklöf
I det gamla bondesamhället fanns en tradition att församlingsborna tog med sig lite av sin egen skörd till kyrkan. Alla bar gemensamt fram gåvorna till altaret, som smyckades vackert och med stor prakt. Skörden välsignades och man bad till Gud i tacksamhet för allt som naturen ger oss.
Skörde- och brödauktioner
Skördevarorna delades sedan ut till fattiga efter gudstjänsten. Under 1900-talet blev det vanligare att varorna auktionerades ut för att samla in pengar till välgörande ändamål. Än idag smyckas kyrkornas altare med vackra skördevaror på sina håll runtom i landet. Vi lever i en tid då man kanske vill återupptäcka en del av våra äldre traditioner.
Det är svårt att säga hur långt tillbaka traditionen med skördealtare sträcker sig. Den har åtminstone medeltida anor. Men den skulle också kunna ha impulser från ännu tidigare religioner där det har varit vanligt med offergåvor som växter och säd, som brändes på altaret. Man kunde även offra grönsaker, frukt, olja, ost och honung, som då lades på altaret utan att brännas.
Skördefest
Förr ordnades skördefester för att fira att lador och förråd äntligen var fyllda. Drängar och pigor fick ledigt en tid och nu blev det tillåtet att tända ljus om kvällarna. Ofta firade man skördefest runt Mickelmäss (den helige Mikaels dag), som markerade övergången från sommarhalvåret till vinterhalvåret.
Det är nog nästan omöjligt att i vår tid helt leva sig in i den känsla av högtid och glädje som skördetiden måste ha inneburit. Idag kan vi ju lätt handla färsk mat året om. Man kan bara föreställa sig glädjen över en lyckad skörd som säkrade vinterns överlevnad.
Att tacka som andlig övning
Rent allmänt kan det vara en nyttig övning att fundera över vad vi har att tacka för just nu. Att öva upp sin tacksamhet över livets små självklarheter i vardagen kan innebära en ödmjukhet och förståelse över vad livet egentligen kan erbjuda oss. Fundera över vad du har att tacka för idag!
Psaltaren 65:12-14: Du kröner året med goda gåvor, där du går fram gror feta skördar. Ödemarkens beten frodas, höjderna klär sig i jubel. Ängarna smyckas av fårhjordar och dalarna höljer sig i säd. Allt är jubel och sång.
Publicerad den 12 oktober 2024