Gåtfull doppåse i Borgs kyrka
Gåtfull doppåse i Borgs kyrka
Många tror att dopklänningar alltid har varit vita, men faktum är att de förr kunde vara rejält färggranna och utsmyckade. För ett par hundra år sedan fanns tradition med dekorerade doppåsar eller dopkläden. Barnen döptes tidigare än idag, helst inom sex dagar, och låg lindade i påsen.
Text Annelie Tollerå
Foto Matilda Eklöf
I Borgs kyrkas ägo finns en doppåse av ett särskilt elegant slag i äkta siden och med broderier, som inte riktigt följer det utseende som tidiga doppåsar brukar ha. Den för tankarna till de högre stånden. Tyvärr finns inga noteringar i inventarieförteckningen om doppåsens ursprung, så vi får gissa.
Doppåsen skulle ha kunnat tillhört något adelssäte i närheten och blivit skänkt till kyrkan för att sedan användas av människor som varit knutna till adelssläkten. Textilen ser ut att vara ett typiskt krigsbyte och kan alltså ha blivit omsydd till doppåse från något annat. Att återbruka vackra textilier var inget ovanligt på den här tiden. Troligtvis är den broderad i en professionell broderiverkstad ute i Europa. Det finns också uppritande blommor på tyget, som inte har hunnit bli broderade. Var det bråttom när den broderades, eller försvann den innan den blev färdig?
Hur den kom till Borgs kyrkas ägo och vilka som fick lov att använda den vackra doppåsen är idag en gåta. Men visst är den vacker?
Publicerad den 18 oktober 2024