Fotboll för alla
Fotboll för alla
I sporthallen i Eneby lockar det mjuka gröna konstgräset. Det är tisdag kväll och snart ska planen fyllas av spelare från Fotboll för alla. Runt femtio spelare finns med i truppen som utgör Norrköpings enda parafotbollslag. Här kan personer med olika funktionsvariationer vara med och spela fotboll, helt efter sina egna förutsättningar.
Text och foto: Matilda Eklöf
Glädjen och farten är tydlig redan från start. Så fort jag kommer in i hallen möts jag av glada tillrop och får snabbt en high-five i förbifarten. Att jag är en helt främmande person för de flesta än så länge, verkar inte spela någon större roll. Här är alla välkomna!
På planen är tränaren Elin Larsson redan i gång och förbereder inför träningen. Hon hälsar glatt på spelare och föräldrar. Många kramar blir det, förklarar hon i förbifarten medan hon tar emot en kram, en high-five och sen skämtsamt kör några lekfulla rusher tillsammans med en spelare.
Runt kanten samlas föräldrar, syskon och vänner som följt med för att titta på träningen och för att finnas med som stöd. Skor knyts, de gröna Eneby BK tröjorna åker på och lite längre bort på planen sker ett spontant frieri. Sånt som händer här ibland, fyller Elin i medan ljudet av applåder klingar i hallen. Glädjen och gemenskapen är påtaglig.
När det skarpa ljudet av en visselpipa ekar i hallen bildas det snabbt en ring runt Elin. Nu ska dagens träning gås igenom, nya personer presenteras och återvändande spelare välkomnas tillbaka. Och så ska det sjungas för de som har fyllt år såklart. Men först ska det delas ut lappar om lördagens cup. En förväntansfull spänning sprider
sig i laget. Det här har de sett fram emot länge.
Årets höjdpunkt
Laget åker i väg på ett par sammandrag varje år, förklarar Elin senare. Nu på lördag är det cup i Norrköping och om ett par veckor ska de åka till Örebro. Det är definitivt en av årets höjdpunkter. Bussresan ner och hem igen är bland det roligaste hon vet. Marvin Kilsho, som är tränare för sjumannalaget, håller helt med.
– Alla åker tillsammans och vi peppar upp varandra inför matchen. Även när vi åker tillbaka hemåt är det en otrolig stämning. Vi taggar upp varandra och firar hela vägen tillbaka till Norrköping.
Marvin har varit tränare i laget under ett par år nu. Han bror har en funktionsnedsättning och det var via honom som han hittade hit. Marvin lyser upp när han berättar.
– Han träffade en av tränarna här på gymnasiet och började gå på Fotboll för alla. Jag följde med för att titta på och hjälpa honom. Sen när jag började vara här varje träning så var det andra ledare som sa att jag kunde vara med och hjälpa till. De behövde ledare och nu är jag här.
– Jag blev tillfrågad av en kollega och kom hit och testade, berättar Elin. Sen var jag fast. Det är det bästa som finns! Marvin instämmer glatt bredvid.
Ömsesidig kärlek
Att de trivs här är det ingen tvekan om. Och att kärleken de känner till sina spelare är ömsesidig, det är något som märks redan från början. Alla älskar att vara här.
– Det ger så mycken till både oss och spelarna, säger Elin och ler brett. Man känner glädjen och de kommer ofta och ger en beröm. Man får så mycket kärlek från spelarna och så mycket tillbaka. Så mycket glädje, så mycket kärlek och hundra kramar varje träning. Det är alla möjliga känslor på våra träningar. Många har känslorna på utsidan och det är helt underbart. Verkligen. Fantastiska spelare har vi.
När jag frågar om de har något favoritminne är Elin snabb på att svara.
– Det är målen på sammandragen! Det är en sån lycka. De springer och kramar varandra, det är målgester. Glädjen bara spritter i kroppen!
– Mitt favoritminne är från ett av sammandragen när femmannalaget vann hela cupen på straffar. Då hajpade alla upp varandra och de var glada hela vägen hem. Hoppade och dansade och hade det fantastiskt.
Viktigt med delaktighet
Träningen är anpassad så att alla ska kunna känna sig delaktiga och förstå vad som ska göras. Bland annat används tecken som stöd för att underlätta kommunikationen. Tecken som stöd (TAKK) är en typ av visuellt teckenstöd där man tecknar de viktigaste orden i en mening. Det finns också bildstöd för varje övning så att alla känner sig inkluderade och förstår vad som förväntas göras.
När träningen drar i gång är det full fart från första början. Första ska det värmas upp med lite övningar, sen är det dags för match. När matcherna drar i gång blir det allvar. Nere vid ett av målen sitter Viktor som är en av målvakterna och väntar på sin tur. De turas om, förklarar han medan han drar på sig handskarna. När jag frågar om det är roligt här skiner han upp i ett brett leende.
– Ja, jätteroligt! Men nu är det byte, säger han och försvinner snabbt i väg bort mot målburen. Alla jag pratar med säger ungefär samma sak. Här trivs de bra, och det är lika roligt varje gång.
Delaktighet, gemenskap och glädje
Just glädjen är en viktig del av arbetet. Fotboll för allas värdegrund är delaktighet, gemenskap och glädje,
förklarar Elin.
– Det vi strävar efter är att det ska vara begripligt, hanterbart och meningsfullt. Vi har runt 50 spelare i truppen och blir fler och fler för varje år, så det är jätteroligt.
– Det är både tjejer och killar, och i alla åldrar, tar Marvin vid. Från 12 till uppemot 50–60 år. Truppen är uppdelat i två lag. Ett sjumannalag och ett femmannalag. I sjumannalaget är det lite snabbare fotboll, mer fart och kanske lite tuffare.
– Ja, lite mer fysiskt spel, fyller Elin i. I femmannalaget är det lite lugnare takt och det finns möjlighet till lite mer stöttning om det behövs. Det är något som spelarna får välja själva, om de vill köra sjumanna eller femmanna. Man kör det som känns bäst helt enkelt.
Och man får vara med så mycket man vill och orkar?
– Ja, precis. Allting är anpassat utifrån varje individ och vad som passar dem. Visa kommer en gång i månaden och vissa varje vecka. Det är helt upp till dem vad som fungerar. Konstaterar Elin och fortsätter:
– Det här är så himla viktigt och någonting som vi alla tränare brinner för. Alla ska ha rätt att få spela den sport som de är intresserade av. Alla har rätt till det. Alla ska få känna sig delaktiga och ha roligt.
Publicerad den 23 oktober 2024