Boktips för lata dagar – Redaktionens bokval!

Boktips för lata dagar – Redaktionens bokval!

En synnerligen vacker och blomstrande stad

För den som gillar Norrköpingshistoria är tegelstensboken En synnerligen vacker och blomstrande stad ett måste. Boken är relativt ny bland historielitteraturen och gavs ut 2021 av Peter Carelli, docent i historisk arkeologi och föredetta chef för Norrköpings stadsmuseum (2010-2013). Det är just de arkeologiska perspektiven som gör att det behövs en ny bok om Norrköpings historia. På senare tid har det gjorts många arkeologiska utgrävningar i och omkring Norrköping som har gett oss en hel del nya lärdomar och uppslag. Boken fokuserar också på ett mer tillgängligt och moderniserat språk, till skillnad från de äldre flerbandsverken, som numera kan kännas språkligt daterade. Här finns också ett antal äldre stadskartor, som aldrig tidigare har varit publicerade.

Boken fokuserar på ca år 1000-1800 och har tagit ett stort och ambitiöst grepp som nästan känns heltäckande. Om du bara har plats för en enda bok om Norrköpings historia i bokhyllan kan du med gott samvete satsa på denna. Författaren ser dock sitt alster som ett komplement till den klassiska titeln Norrköpings historia, som gavs ut 1965-1976 i sex band.

Boken är rikt illustrerad och det finns mycket text att läsa. Vad sägs om kapitel om spinnhusets begravningsplatser, stadens mur och plank, folktro och magi, tobak, marknad och modernitet samt vardagens föremål. Det är en bok som man kan fastna i från pärm till pärm, men den kan lika gärna fungera som en coffee table-bok att läsa ett avsnitt i då och då. Eller så blir den en utmärkt present till vilken Norrköpingsbo som helst.
/Annelie Tollerå

Livets alla färger av Lisa Aisato

Lisa Aisato är en illustratör av världsklass. Med sina unika och hisnande vackra bilder förmedlar hon vad ett liv kan innehålla och vad ett ögonblick kan berätta och betyda. Barndomen, ungdomsåren, vuxenlivet och ålderdomen gestaltas genom Lisas gripande och väl genomtänkta skapelser. Varje uppslag förtäljer en hel historia i ett ögonblick genom ett minne, en känsla, en förhoppning, ett särdrag eller en reflektion. Orden är få i boken, men talar lika mycket som illustrationerna gör och utgör ett fint komplement till varje bild.

Livets alla färger är en feelgood-bok som enkelt kan bli sommarens favorit. Sätt dig i skuggan, unna dig något gott att dricka och njut av det visuellt slående och det vackra i Lisas bok som lockar till både skratt och gråt, men också till reflektion och eftertanke.
/Therese Götberg

Jag är, jag är, jag är: ett hjärtslag från döden av Maggie O’Farrell

Aldrig är vi så levande som när döden snuddar vid oss. Ett nattdopp från en pir i en sömning kuststad, en okänd man vid en enslig tjärn, ett barn som balanserar på en förbjuden trottoarkant. Vi oroar oss över mycket, men de ögonblick som verkligen förändrar våra liv kommer ofta som från ingenstans.

Jag är, jag är, jag är. Den dunkande pulsen av livets bräcklighet är ständigt närvarande i Maggie O’Farrells personliga skildring av hennes många möten med döden. Detta är hennes åttonde bok och första gången hon väljer att skriva självbiografiskt. Resultatet är en fängslande och märkligt hoppfull roman som, ämnet till trots, blir en berättelse om livet.

Maggie O’Farrell är en journalist och författare från Nordirland. Hennes böcker har hyllats av kritiker och översatts till över 30 språk. Med ett mjukt och lätt språk fångar hon läsaren från första rad till sista punkt. Boken finns i tryckt form och nu även som ljud- eller e-bok.
/Matilda Eklöf

Maja Lundes romansvit

Har du någon gång hört en riktigt bra berättelse som målar upp historien genom människors liv, och sedan tänkt; ”Så mycket jag skulle ha lärt mig på skolans historielektioner om de hade innehållit det här i stället för bara massor av årtal”? Genom Maja Lundes romantetralogi, som börjar med Binas historia, fortsätter med Blå och Przewalskis häst och slutar med Drömmen om ett träd som gavs ut i mars i år, får du en chans att förstå en möjlig framtid just genom ett antal livsporträtt. De målar en stillsam men hjärtskärande bild av ett före, under och efter. De är inte feelgood på något sätt, men de är riktiga bladvändare, som därigenom kvalar in i en sommarläsningslista. Kanske får du med dig något viktigt. Kanske blir det katalysatorn som får dig att skapa förändring i ditt liv. Du får definitivt en ny sorts berättelse om vad som händer när planetens gränser överskrids.

Maja Lunde är en av Norges största internationella författare. Hennes böcker har översatts till 40 språk och har sålts i mer än 4 miljoner exemplar. Maja Lunde har vunnit både Bjørnson-priset, Peer Gynt-priset och Rachel Carson-priset för sitt författarskap.
/Malin Singelsö

1793 – som serieroman

Hoppas att alla historienördar, och ni som gillar spänningsromaner, har uppmärksammat Niklas Natt och Dags ”Bellman noir”-trilogi; 1793, 1794 och 1795. Troligen en av de mest framgångsrika svenska historiska skildringarna på senare tid. Böckerna har hyllats för sina skildringar av det sena 1700-talets Stockholm. En aspekt som fördjupas ytterligare då den första boken i trilogin, 1793, nu ges ut i ny form, som tecknad serie.

Det inbundna albumet kompletteras med nyskrivna kommentarer av författaren, som ger inblickar i böckernas historiska bakgrund och rika källmaterial. Det öppnar boken för en ny grupp av läsare. Speciellt de som uppskattar tecknade serier. Men det ger även dig som redan är hängiven läsare en chans att upptäcka boken och Niklas Natt och Dags arbete på ett nytt sätt. Bearbetningen har gjorts av ett team bestående av framstående italienska manusförfattare och tecknare i samarbete med författaren själv.
/Gustaf Hull

Publicerad den 16 juni 2023

Hej livet nr 2 2023

Tema:

Det andra numret under 2023 av livsfrågemagasinet Hej livet innehåller ett möte med Karin Milles, stadsarkitekt i Norrköping, vi får följa med till Musikens hus, vi träffar sjukhusclownerna och mycket mer. God läsning!