Opp Amaryllis! Vakna du lilla!

Opp Amaryllis! Vakna du lilla!

Traditioner är viktigt för många, särskilt vid högtider. De blir en chans att stanna tiden en stund. Du tar fram den där slitna tomten som varit med sedan barndomen. Det där receptet på knäck, som du lärde av en nu saknad människa, får hela rummet att lukta som det gjorde då. Och för en stund står personen där bredvid dig igen. I en värld vars förutsättning är att förändras, kan vi spara undan något från tidens tand. Julens blommor är en älskad del av jultraditionen för många människor. Vill du prova att driva upp amaryllisen själv?

Text Malin Singelsö Foto Istock Photo

Sätta amaryllis

Att sätta amaryllislökar kan vara startskottet för julpysslet för den otålige julälskaren. Lite bestyr är det, men absolut inte någon större arbetsinsats. Det finns oftast många fler sorter att välja på när du köper amaryllisen som lök. Tycker du att den knallröda julen kan bli lite högljudd – då kanske du ska satsa på en riktigt djupt röd sort, som Benfica eller Red Pearl. Eller vita Picasso med en djupröd kant? Vill du helt undvika det röda helt så kanske en mjukt aprikosrosa Rilona kan fall i smaken? Kombinera White Queen, en vit amaryllis med en limegrönt mitt, med vita hyacinter? Det finns dessutom andra varianter som till exempel spindel-
amaryllis, vilken har en mycket mer gracil blomma än en vanlig amaryllis. Du kan hitta amaryllislök hos din lokala blomsterhandlare, men de finns också att beställa på nätet.

Hur gör man då?

Lökarna levereras oftast från slutet av oktober och när du får hem din lök behöver du en kruka och jord. Krukan ska vara av en storlek så du har cirka tre till fyra centimeter tillgodo, runt hela löken. Väck upp rötterna genom att ställa löken på ett glas med vatten över natten. Endast rötterna ska vara i vattnet, inte löken. Sedan är det dags att sätta den. Den ska planteras så att jorden ungefär går upp till den bredaste delen på löken, övre delen ska vara ovan jord. Sedan kan du vattna, men bara lite. Har du nyinköpt jord så räcker oftast fukten i jorden. Löken måste få en chans att komma igång inne i värmen. Vattnar du för mycket kan löken ruttna. Sedan är det bara att vänta och vattna lite då och då. Efter ett tag börjar amaryllisen växa, då ser du om den behöver mer ljus. För lite ljus ger en hög och ranglig stjälk. Om du har ljus från ett håll kan du behöva rotera plantan lite så stängeln växter rakt. När blomman slår ut kan du ge den lite mer vatten, men låt jorden torka upp lätt emellan vattningarna.

Skötsel och styling

Det är inte så mycket mer att fixa med en amaryllis. Den kan behöva stöd. Då är det fint att ta grenar från naturen, men det finns också stödpinnar just för ändamålet. Det är vackert att sätta innerkrukan i en terrakottakruka och lägga mossa eller kottar ovanpå. Man kan också ställa ner flera amaryllis i ett större trätråg. Tänk då på att skydda träet med till exempel en plastpåse. När en blomma har blommat över så klipper du av stängeln långt ner och låter nästa ta vid. När alla är överblommade så är det bara att klippa av sista blomstängeln och förvara löken frostfritt, så kan du plantera ut löken på våren. Den går också att driva i blom till nästa jul, men det kräver lite mer arbete.

Amaryllisen med kompisar

Amaryllisen med sin höjd gör sig också fint med andra julblommor, som hyacint eller tazette. Eller varför inte göra ett litet plantbord med en rumsgran, amaryllis, julstjärnor och hyacinter i olika krukor och kärl. Är man allergisk men ändå väldigt gärna vill ha hyacinter så satsa på de vita, de doftar minst, och sätt en glaskupa över. Det kan göra att du fixar att ha hyacinten inne.

Publicerad den 28 oktober 2022

Hej livet nr 3 2022

Tema:

Livet består av både glädje och utmaningar men också uppförsbackar och nedförsbackar. Hej livet belyser livet och livsfrågor som många bär på. I det här numret får du bland annat möta konståkaren Nikolaj Majorov, lära dig mer om Sjömanskyrkan som dessutom fyller 90 år i år, besöka den anrika bokhandeln i Söderköping, läsa om sjöfart historiskt i Norrköping och möta dem som möter och har mött sorg.