Kackel i hönsgården
Kackel i hönsgården
Våren är äntligen här och med den kommer också påsken. Påsken är en tid för gemenskap, glädje och såklart ägg. Men varför är vi egentligen så äggfixerade runt påsk och hur blir man självförsörjande på äggfronten?
Text Matilda Eklöf
Foto Malin Singelsö
Påsken är, rent matmässigt, äggets högtid. I Sverige äts det under påskveckan 2 000 ton ägg. Svenskarnas förkärlek för ägg vid påsk hänger till stor del ihop med våra kristna traditioner. Inom kristendomen är ägget en symbol för liv och Jesu återuppståndelse. Genom det hårda skalet, en symbol för graven, bryter Jesus nya liv fram. Att äggen är så starkt förknippade med påsken är alltså ingen slump.
Ägglös vinter
Men påskens äggtradition har också en mer praktisk anledning. Förr i tiden gick det helt enkelt inte att få tag på ägg året om. Brist på foder och ljus gjorde att hönsen slutade värpa under vintern och de kom inte gång igen förrän ljuset återvände på vårkanten. Vintern var förr alltså inte bara kall och hård, utan även helt ägglös.
När hönsen väl kom igång med värpandet igen så var det ofta lagom till fastan då det var förbjudet att äta ägg. Under den fyrtio dagar långa fasteperioden samlades därför äggen på hög och när påsken väl kom så fanns det ett överflöd av ägg som behövdes tas tillvara på. På det viset kom ägget att bli påskens främsta maträtt.
Skaffa höns
Ägg har på senare tid kommit att ta större del i våra liv även utanför påsken, till stor del i och med självhushållets ökade popularitet. Idag är det nämligen allt fler som skaffar sig sina egna höns. Oavsett om du bor i villaträdgård eller på landet så kan en hönsgård och några glada, kluckande hönor vara ett fint tillskott i vardagen.
Att ha med egna höns är både trevligt och miljövänligt. Du får tillgång till färska ägg, gratis hjälp med småkrypsbekämpning och spillningen passar perfekt i komposten. Det är dock viktigt att se hönsen som något mer än bara gödsel- och äggproducenter. Först och främst är de djur och det är viktigt att de har det trevligt och bra där de bor.
Att tänka på
Höns lyder precis som alla andra djur under djurskyddslagen. Det kan också finnas lokala regler som kommunen satt upp som du måste följa. Se till att läsa på om vad som gäller hos just dig innan du börjar planera för dina höns.
När du väl bestämt dig för att skaffa höns är det viktigt att du skapar en säker och bra miljö som dina hönor kan vistas i. Du bör exempelvis ha ett hönshus med en rovdjurssäker utegård och om de ska gå lösa i trädgården är det viktigt att gården hägnas in. Både för att de inte ska rymma och för att oönskade gäster inte ska komma in.
Det kan också vara bra idé att se till att anpassa trädgården efter hönsens behov. Hönsen är i grunden djungeldjur och trivs därför i lummiga miljöer. Stora buskar ger exempelvis ett bra skydd mot rovdjur och håller dina höns nöjda och glada.
Publicerad den 28 mars 2022